Verven met acrylverf: 7 gouden tips

Heeey allemaal,

Zoals jullie waarschijnlijk al gemerkt hebben, teken ik meestal portretten met potlood… Maar voor mijn verjaardag heb ik van mijn lief een hele acrylverf set gekregen (zalig cadeau he?) en wat is een beter moment om dat gerief  eens uit te testen dan in de examens? De boeken moeten maar even wachten…

Eerst en vooral: wat is acrylverf en wat is er zo leuk aan? Wel, acrylverf is een synthetisch waterverdunbare verf, gemaakt door verschillende pigmentkleuren met elkaar te mengen en acryl te gebruiken als bindmiddel. De uitstraling van de kleuren worden mooier en mooier naargelang er meer verflagen over elkaar aangebracht worden. Het voordeel? Acrylverf droogt ontzettend snel! Je schilderij is dus vrijwel direct weer overschilderbaar.

7 Gouden tips voor acrylavonturen op canvas:

  1. Teken je portret niet eerst in potlood op het doek. Ik heb zelf deze fout gemaakt. Hierdoor zal de kleur van je potlood zich mengen met je verf. Kan leuke resultaten opleveren maar kan (in mijn geval dan) zorgen voor wat prutswerk :p. Ik raad je aan om, voor je begint, de contouren van je portret met een heel lichte verfkleur af te bakenen (of je begint onmiddellijk met verven…).
  2. Laat je gaan met de verf! Zoals eerder gezegd, hoe meer lagen hoe mooier.
  3. Acryl droogt vaak iets donkerder op. Hou hier rekening mee tijdens het schilderen!
  4. De verf laat zich prima mengen met andere mediums. Je kan eindeloos experimenten.
  5. De verf is niet zo duur. (Yeeeey). Zelf heb ik mijn verf in de Action gekocht. Voor minder dan 2 euro kan je naar huis gaan met een tube van 250 ml ( ja, dat is een redelijk grote tube!)
  6.  Pas op wanneer je verft. De verf hecht zich vrijwel aan elke ondergrond. Om ruzies met de mama te vermijden: voorzie tafelbescherming en draag (indien je ook een beetje lomp geschapen bent) een schort!
  7. Was na het schilderen je borstels goed uit. Wanneer de verf droogt verdampt het water in de verf. Het zal dus niet goed oplosbaar zijn in water… dus ook niet de verf aan je penselen.

Nu is het aan jou om je aan een acrylavontuur te wagen! Laat je gaan, met deze tips kan je al een hele eind verder. Ik ben benieuwd naar jullie resultaten!

Veel succes,

xxx Sophie

PS: laat je me weten hoe het loopt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s